31 Ağustos 2009 Pazartesi

Arakçı Mehmet Turgut!

Mehmet Turgut'u bilenler bilir. Kendisi fotoğrafçı gurusu olarak değerlendirilir ve tüm dergiler, sanatçılar ve şarkıcılar tarafından tapılmaktadır. Mehmet Turgut'u sevmem, fotoğraf sanatına getirdiği bir yenilik yok ve sürekli kendisini tekrarlamaktan başka birşey yapmaz. OK dergisinin son sayısının kapağını ve fotoğraflarını görünce tekdüzelikten farklı şeyler de yapabildiğini gördüm; ARAKLAMAK.

Aşağıda gördüğünüz Bruce ve Emma Willis çiftinin "W Magazine" dergisinin Ağustos sayısı için Steve Klein'e verdikleri pozlar.






Bunlar da Özge Ulusoy ve İlker İnanoğlu'nun OK dergisinin bu haftaki sayısı için Mehmet Turgut'a verdiği pozlar. Araklamanın da bu kadarı, pes doğrusu!




15 yorum:

Emre Varışlı dedi ki...

multiensturmanistim diyip aslında hiçbir şey çalamayanlar gibi, her taşın altından çıkanlar gibi mehmet turgut'da 'kabak tadu' vermeye başladı.
kendisi -umarım kendince olarak kalır- bir otorite kurma telaşında gibi..
memlekette onsuz flaş patlayamazmış gibi davranmakta.

dizi günlükleri / Bilir Kişi Raporu dedi ki...

Emre Varışlı,

Aynen öyle valla, aynı şeyleri düşünüyorum ben de.

genel ahlaksız dedi ki...

Bu adami yillar once ilk tanidigimdan beri sevmem, aynen dedigin gibi devamli ayni seyleri yapan ozgunlukten uzak ama piyasaya cok iyi oynamayi bilen, populistin biri, benim gibi dusunen insanlarin oldugunu bilmek sevindirici :)

dizi günlükleri / Bilir Kişi Raporu dedi ki...

genel ahlaksız,

ber boku bilen adam nickinden sonra en ilginç ikinci nick sende valla :)

Bu arada bizden dünyaca ünlü bir fotoğraf sanatçısının çıkmaması da ilginç. Gerçi hangi sanat dalından çıktı ki!

Adsız dedi ki...

haklısınız, bu adamın çalışmadığı dergi ve ünlü kalmadı fakat nedenini hala anlayabilmiş değilim. çok klasik ve yaratıcı olmayan işleri var, photoshop kullanma tarzı bile bütün işlerinde aynı, yaptığı herşey birbirinin kopyası. sadece kendi işlerinin kopyası olsa neyse tabii!!

daisy dedi ki...

Bir kere bizden dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı çıkmamış demeyecektin dizi günlükleri... Ara Güler derim, başka bir şey demem. Genç fotoğraçılardan da çok güzel işler yapanlar var, Altan Bal, Cenk Gençdiş benim beğendiklerim. Tabii bu bahsettiğin şahıs gibi popüler beğeniye hitap eden işler peşinde değiller, neyse ki:)

Arakçılık mevzusuna gelince... Bu adamlara hayret ediyorum. Yaptığından (yaratıcılıktan yoksun bünyeyi çalıp çırparak gizlemeye çalışmak) utanmamak bir yana, bir de insanları salak yerine koyuyor.

meren dedi ki...

Esinlenme ile hırsızlık arasında belirgin bir çizgi var tabi. Bu çok fena olmuş.

Ama Türkiye'de aniden göz önüne çıkıveren insanları bir düşünmek lazım. En son hangisi kendi alanında gerçekten saygıdeğer işler yapanlar arasından çıkmıştı? Ajdar Anık geliyor aklıma. Serdar Ortaç, Mustafa Sandal...

Fotoğraf deyince işler daha da içler acısı. Bir Ara Güler var Türkiye'de yetişmiş fotoğraf duayeni, o da bunadı ipe sapa gelmez laflar edip saçmalıyor.

Bir evrim var: Sanatta, politikada, medyada zaman zaman "doğal boşluklar" oluşuyor ve en hafif olan kimse o boşluğun cazibesine kapılıp orayı dolduruyor.

Mesela Acun, bir salağa ihtiyacı vardı medyanın, şebeklik yapmaktan gocunmayan, artık iyice ebleh hale getirilmiş Türk halkının karşısına geçip onları biraz daha eblehleştirmekten çekinmeyecek bir maymun ihtiyacı hasıl oldu. Acun doldurdu. Halit Kıvanç'ı kimse unutmaz, ama Acun bir süre sonra yok olsa kimse adını anmaz.

Mehmet Turgut da öyle. Üretemediği noktada taklit etmekten çekinmeyecek, ebleh Türk halkının cehaletine güvenip daha önce 900.000 kere yapılmış işleri tekrarlamaktan gocunmayacak bir fotoğrafçı ihtiyacı hasıl oldu. Mehmet doldurdu. Fotoğraf camiasında Erdal Kınacı'yı kimse unutmaz, fakat Mehmet bir süre sonra yok olsa kimse adını anmaz.

Böyle boşluk dolduranlarla geçiyor ömrümüz işte.

Bu arada bu benzerliği siz mi fark ettiniz? Mehmet Turgut üzerine yazmak istiyordum bir ara, kullanmak isterim müsaade ederseniz.


Selamlar.

dizi günlükleri / Bilir Kişi Raporu dedi ki...

Ipek (Summer),

Bloglarını inceledim ve gerçekten çok iyiler. Senin 17 yaşında olduğuna inanasım bile gelmedi:) Çok klişe gelecek ama senin gibi gençleri görünce seviniyorum. Takibindeyim :)


Daisy'ciğim :)

Altan Bal ve Cenk Gençdiş'i beğenmiyorum, fotoğraflarında karakteristik bir özellik bulunmamakta. Ara Güler başarılıdır, Master of Leica bile olmuştur ama yapamıyorum, onu sevemiyorum ben :(

Benim de Leica'm var, beni de Master of Leica yapsınlar :)

dizi günlükleri / Bilir Kişi Raporu dedi ki...

meren,

Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Kesinlikle size katılıyorum, herşeyi eksiksiz söylemişsiniz.

Karakteristik özellik demiştim yukardaki yorumumda. Erdal Kınacı'nın fotoğraflarında bunu görebiliyorum. karakteristik özellik derken, nasıl diyeyim, fotoğrafların canı, ruhu, benliği var gibi. Aynı şeyleri Umay Umay'ın fotoğrafları için de düşünürüm. Her karesi bir şiir, bir hikayedir Umay'ın fotoğrafları.

bkz. http://streetqueen.deviantart.com/


Bu arada bu benzerliği ben fark ettim. Telif hakları bana aittir :) Şaka bir yana, dilediğiniz yerde kullanabilirsiniz. En azından daha çok kişiye ulaşır da Mehmet Turgut utanır :)

Adsız dedi ki...

Heh, boyle seylerin ortaya cikmasi guzel.

Lafi gelmisken, bir bilgi daha paylasayim. Bir aralar, deviantArt'ta 18 yasindan kucuk bir kizin nude fotograflarini cekip yukledigi icin, Mehmet Turgut'un deviantArt'tan banlanmasi soz konusu olmustu.

Daha dogrusu belirli bir uye grubu, bir journal yazisindan cagri yaparak, pedofil diye, Mehmet Turgut'un deviantArt'tan banlanmasini istediler.

Nasil olduysa konu apar topar kapandi, kim nasil kapadi anlasilamadi, hersey de acikca tartisilamadan yitti gitti.

heval hazal kurt dedi ki...

Sinema ve fotoğraf sektörünün içinde biri olarak yıllardır diyorum "bu herifte bir şey yok. tüm olayı photoshoptaki dragan efekti onu da beceremiyor" diye. Kimsenin gözünü açtığı yok. Fotoğrafçı mı? Bana kalırsa grafik tasarımcı. Bir fotoğrafı bilgisayar ortamında yeniden yaratıyorsan grafik tasarımcısındır olsan olsan. Bu kadar tutulmasının nedeni ne? Çünkü fotoğraf konusunda alt yapısı olmayan bir milletiz. İyiyi kötüyü ayırt etme yetisini kazanamadık henüz.

Adsız dedi ki...

mitinandim.deviantart.com

Kültür Mantarı dedi ki...

süper tespit..:)

dizi günlükleri / Bilir Kişi Raporu dedi ki...

Adsız,

Mehmet Turgut o kadar ileriye gitmez sanırım, yani tam şöhretinin doruğundayken öyle 18- risklere girmez gibi geliyor bana. Kızın 18- olduğu nasıl tespit edilmiş merak ettim bak.


Parazit,

Aslında Mehmet Turgut photoshop yeteneğini geliştirse daha uzun yıllar aramızda kalmaya devam edecek. Intermediate photoshop'ta kaldığı için patlak vermeye başladı yavaş yavaş.

Öyle deme, benim de fotoğraf konusunda 3 dönem fotoğraf dersine gitmekten başka altyapım yok( duyan da çok zannedecek ama haftada 1 dersti :) ama iyiyi kötüyü ayırt edebilen insanlar da mevcut aramızda :)

Adsız 2 :)

Çalışmalarında başarılar dilerim, güzel fotoğraflar.


Kültür Mantarı,

Teşekkürler :)


Bu arada Meren çok güzel bir yazı yazmış Mehmet Turgut hakkında. Onu da mutlaka okuyun, ben bayıldım.

http://meren.org/blog/2009/09/mehmet-turgut/

Pinor Çen dedi ki...

Yok artık!! Yakıştı mı şimdi Mehmet Turgut'a. Ben beğenirdim bazı işlerini ama bu yaptığı olmadı şimdi...